BRYGGERHUS INNGANG
Eidsberg, currently on-site.

‘Bryggerhus Inngang’ is the interior renovation of an entrance hall in a farm outbuilding. A ‘bryggerhus’ is a type of brewing house and most Norwegian farms have such a building. Traditionally the rougher work on the farm, especially functions that required heating and used liquids, would be done here.

In recent generations this bryggerhus has been converted into a 'kårbolig' - an apartment for the retired couple who previously owned the farm. The building’s original multi-functional use and character has been retained in the entrance hall where laundry, tea leaf drying, plant potting and DIY work continue to be done. The existing space consists of several doors and windows of subtly varying heights the result of piecemeal additions. The introduction of a new built-in timber wardrobe and top shelf that wraps around the walls establishes a datum which unifies the space as well as improving its storage capacity and tidiness. Additional flexibility is available through the provision of a fold-out ironing board and an overhead drying rack which can be lowered. 

The removal of a ceiling which boxed-in the existing pitched roof together with the addition of gable windows and a new glazed door creates a more spacious and light filled room. The internal walls are clad with asp panels, oriented vertically on the pitched walls with no shadow gaps and orientated horizontally with a 3mm shadow gap on the low walls folding up and onto the roof. The floor tiles have a foresty feel containing a range of green and beige stones that is complemented by the silver/green washed pine wardrobe and blue/green wall tiles. The existing windows and internal doors are framed by blue washed timber frames to express what is old and what is new. Colour, light and air aim to create a pleasant backdrop for coming and going, everyday work and informal activity.

Special features of the space include the overriding aspen shelf which is made from timber sourced from the farm's forest, bespoke hand-made wall tiles made by Norwegian ceramic artist Beth Wyller and tube lights developed in collaboration with Norwegian light designer Tilo Hahn.

type: renovation
status: ongoing
collaborators: Tilo Hahn and Beth Wyller
 

 

Images                Description                  Process